Gebelikte 15. Hafta da artık karnınız dışarıdan belli olmaya başlamış durumda ve rahminizde elle hissedilebilir bir konuma gelmiş durumdadır ancak bu durum bir takım yapısal faktörler nedeni ile her gebe kadında farklılar gösterebilmektedir. Bu haftada bazen bebeğinizin hareketlerini duyup hissedebilirsiniz bu genellikle 2.-3. Gebeliklerini yaşayan kadınlarda meydana gelir yeri gelmişken söylemek istiyorum bebeğinizin hareketlerini 20. Haftaya kadar hissetmemeniz normal bir durumdur. Yine bu dönemde de rahminiz büyüdüğünden dolayı idrar kesenize bir baskı yapar bu baskı sonucunda da sık idrara çıkma durumunuz doğar.
Bebeğinizin kemik alanında ki gelişimi bu dönemlerde daha da hızlanmıştır. Bebeğinizin cildi çok ince şeffaf ve üzerinde lanugo ismini verdiğimiz tüyler ile kaplı durumdadır bu tüyler ise 26. Haftaya kadar büyümelerini sürdürmektedir.
Damarlarınızda bulunan kan hacmi gebelikle birlikte iki katına çıkmıştır bu durum burun kanamalarına ve burunda tıkanıklığa neden olabilmektedir. Kalbiniz daha çok çalışmakta ve kan hacminiz yükselmiş durumdadır bunun nedeni artan kan miktarı bebeğin ihtiyaçlarının giderilmesi yönünden çok önem taşımaktadır. Yüzünüz de ve cildinizde çillenme benzeri bir koyulaşma gelişmiş olabilir bunun adı gebelik maskesi (chlosma) dır ve gebelik döneminin sona ermesi ile kayıp olurlar. Bacaklarda bulunan toplar damarlarınızda bir belirginleşme oluşabilir ve aynı zamanda varis oluşumu da gözlemlenebilmektedir bu haftalarda bazı sorunlar ile karşılaşabilmeniz muhtemeldir bu sorunların başlıca olanlaro varis ve hemoroid dir. Eğer gerekirse varis çorapları kullanabilirsiniz istirahat halinde yatarken baçaklarınızı kalbinizin seviyesine getirerek dinlendirilebilir.
–Bebeğinizin hızlı bir şekilde büyüyen başı bu dönemde yavaşlar ve bebeğin boynu belirgin bir hal kazanır artık baş kısmı boynun üstündedir ve hareketli biçimdedir.
– Bebeğinizin derisinin üzerinde bulunan lanugo tüylerinin dışında artık saçıda belirginleşmeye başlamıştır bununla beraber tırnak oluşumu başlamış durumda.
– Bebeğin iç kulak sistemi oluşmaya başlamasına rağmen dış ortamda oluşan sesleri duyamaz.
– Bebeğinizin el,kol,bacak hareketleri bu haftada çok belirfin,net bir şekilde görünür. Amniyoz mayi adı verilen sıvıyı yutarak sindirim sisteminden geçmesi ve bu işlemlerinin provaları başlamış durumdır.
– Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 10cm ulaşmış durumda ve kalbi çok hızlı bir biçimde çalışarak kan pompalama görevini yapmaktadır.
– Gebeliğinizin bu döneminde yine yeteri kadar su içmeli ve düzenli egzersiz yapmaya gayret etmelisiniz.
– Ruhsal yorgunluktan uzak durulmalı çünkü bu dönemde anne adayının ruhsal iniş çıkış durumları devam edebilir.
– Kendinize dikkat etmeli yorucu sizi zorlayan işlerden kaçınmalısınız ve ağır egzersizler de dahil olmak üzere yapıldığında plazentaya giden kan akışının azalmasıyla bebeğinizin gelişiminde olumsuz rol oynacaktır.
– Hamam,kaplıca,sıcak banyo gibi yerlere gebelik süresince gidilmemeli.
– Bu dönemde gebeler gün içinde dinlenmeli ve dinlenirken de ayaklarını uzatarak dinlenmelerini gerçekleştirmelidir ve yatış pozisyondayken sol yan tarafa dönmeleri gerekir bunun nedeni sol yan pozisyonda rahme giden damarlara bir baskı uygulanmadığından bebeğin gelişimi olumsuz yönde etkilenmez. Sırt üstü yatarken yada oturup kalkerken veya ani hareketlerde ani tan tansiyon düşmesi ve baş dönmelerine dikkat edin.
15.Hafta Gebelik ve Bebek Gelişimi
Bu hafta bebeğinin baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğu yaklaşık 9.3 ila 10.3 cm. Ağırlığı ise 50 gram civarında yani hemen hemen irice bir portakal kadar.
Kaşlar ve kafa derisi üzerindeki tüyler çıkmaya başladı. Gözleri ve kulakları artık bir bebeğe daha çok benziyor.
İskelet sistemini oluşturan kemik ve kemik ilikleri gelişmeye devam ediyor. Diğer yandan kas gelişimi de devam ediyor hatta haftanın sonunda yumruk hareketi yapabilecek.
Artık soluk almayı, emmeyi ve yutmayı da biliyor. Bunların hepsi doğumdan sonraki hayatına hazırlık…
15.Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Bu hafta başına geleceklere ilk olarak 15 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür? sorusuyla başlayalım. Bu hafta karnın, kıyafetlerinin duruşunda fark yaratacak kadar büyür. Böylece artık rahatlıkla hamile olduğu söyleyebilirsin. Göbeğinin altında 7.6 ila 10 cm’e ulaşan rahmini belki hissedebilirsin.
15 haftalık gebelikte süt gelir mi? Sorusu ile devam edelim. Göğüslerin ve içlerindeki süt bezleri, artan östrojen ve progesteron seviyesinden dolayı büyümeye devam eder. Süt bezleri büyüdükçe meme uçlarından süt gibi bir akıntı gelebilir. Bu durum vücuttaki değişimlerle ilgilidir. Doktorunla konuşup, kafandaki soru işaretlerini giderebilirsin
Her zaman söylediğimiz gibi her kadının hamileliği birbirinden farklı şekilde seyreder. Aşağıda sayacağımız şikayetleri 15. hafta gebelik belirtileri olarak da yaşayabilirsin, içinde bulunduğun aya yayarak da yaşayabilirsin. Belki bazılarını hiçbir zaman yaşamayacak, bazılarını hamilelik boyunca hissedeceksin. İşte yaşama ihtimalin olan belirtiler:
- Halsizlik
- İdrara çıkma sıklığında azalma
- Mide bulantısının azalması ya da kesilmesi (az sayıda kadının devam eder, daha az sayıda kadının ise yeni başlar)
- Kabızlık
- Mide kaynaması, hazımsızlık
- Göğüslerde devam eden büyüme, azalan hassasiyet
- Arada sırada baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık hissi
- Burunda tıkanıklık ve arada sırada kanama
- Diş etlerinde hassaslık, fırçalarken kanama ihtimali
- İştah açılması
- Bacaklarda varisli damarlar, hemoroit
- Vajinal akıntıda hafif artış