Gebeliğin bu haftasında bebeğiniz doğmaya hazır bir konuma neredeyse gelmiş bulunmakta hatta dünyaya geldikten sonraki hareketlerini bile şimdiden anne karnında yapmaya başladı bunlar ne hocam diye sorarsanız bu dönemde bebek anne karnında hıçkırmaya başlar,ve gerilir yani bacaklarını kollarını ileri doğru iter ve dış dünyadan gelen seslere tepki verir hatta bu dönemde ultrasonografide bebeğin parmağını emdiğini görebilirsiniz. Bu dönemde bebekler daha hareketli olabilir doğmaya hazırlar ve sabırsızlanıyorlar çünkü büyüdükleri için kapladıkları alan fazla ve burada hareket etmeleri kısıtlanıyor.
Bu dönemde bebekler doğduktan sonra nasıl nefes alıp verirlerse anne karnında da bu şekilde nefes alıp vermeye başlarlar fakat ciğerlerini bu ortamda çok da fazla oksijenle dolduramaz ancak bu hareketle kaslarını çalıştırır ve geliştirir bunun için gün içinde pek çok defa bunu yapar bunun sonucunda dünyaya geldiğinde nefes alıp vermek konusunda deneyimli olur ve zorluk çekmez çünkü içeride antrenmanlarını küçük bebeğiniz aksatmadan yapmıştır.
Geçtiğimiz haftaya bakarak bu hafta bebek daha uzamış ve biraz daha kilo almış bir durumdadır boyu 46-48 cm arasında gelmişken kilosu 2850gr civarında olacaktır yani geçen haftaya göre boyu 1cm uzamış ve 200gr yakın bir kilo artışı vardır.
Geçen haftalarda bahsettiğimiz doğum kanalına ince işini bebek artık gerçekleştirmiştir yani doğum pozisyonuna girmiştir. Beyni bu dönemde de gelişmeye devam eder dünyaya geldikten sonra bile çocukluk çağında beyin gelişimine devam etmektedir. Işığa karşı refleks verebilir duruma gelmiştir.
Artık bebeğin vücudunu saran laguno tüyleri ismi verilen tüylerinden bebek dökerek kurtuldu artık bebeğiniz kendi ısınını ayarlayabilir yeteneğe sahip. Ancak bu tüyler bazen doğum sonrasına az miktarda kalabilir.
Bebeklerin kemik gelişimlerinin tamamı anne karnında gerçekleşmez çoğu kişi bebeklerin elastik olduğunu bilir ayaklarını ağızlarına bile götürebilirler yani kemikleri daha yumuşaktır bu özellik doğum esnasında doğum kanalından rahat geçmelerine de olanak sağlar.
Gebelikte 37.haftada anne adayı
Bu hafta ki kontrolünüze gittiğinizde ultrasonda bebeği eskisine göre daha hareketli daha yaramaz görebilirsiniz ayrıca parmağını emerken ve hıçkırırken de görebilirsiniz bebeği daha hareketli yapan işlevi nefes alıp verme fonksiyonunu geliştirmesidir ve ayrıca ultrasonda bebeği gerinirken görmenizde olasıdır çünkü yine bu dönemde de uyuma ve uyanıklık hali mevcuttur.
Bu dönemde yalancı doğum sancılarınız olabilir bu sancıları gerçek doğum sancılarından ayıran özellik ise doğumun başladığını gösteren gerçek doğum sancıları sık bir şekilde düzenli periyotlar ile ve giderek artarak gelir sancılar 3 dakika da bire düşer yani on dakikada üç sancı diyebiliriz ve gelen her kasılma 50 saniye yakın bir zaman devam eder. Yalancı doğum sancıları gerçek doğum sancısının tam tersi düzeniz,araları uzun ve eşit şiddette devam etmektedir bu arada yalancı doğum sancılarınız başladıysa hastaneye gitme vaktiniz yaklaşmış ve hatta gelmiş demektir bunu doktorunuz ile konuşmalısınız.
Genellikle bu dönemde gebeler doğum yaklaştığı için heyecan yapar,kaygıya kapılırlar bu durumu eşinizden ve ailenizden destek alarak rahatlatmaya çalışmalısınız. Ayrıca bu dönemde sık, sık dinlenmeli ve gece çok uyuyamadığınız için günüz vakit buldukça uyuyarak gece uykunuzu azda olsa telefi etmelisiniz. Anne adayları bu dönemde de bebeğin hareketlerini düzenli olarak kontrol ederek takip etmeli her zamankinden az hareket ediyor yada çok,çok fazla bir hareket varsa doktorunuza bunu bildirmelisiniz.
Geceleri uyurken bacak krampları nedeni ile uyanıyorsanız bunu hafifletmek için daha fazla sıvı alımı yapın ve yeterli derecede demir,magnezyum almaya özen gösterin.
Gebelikte 37. Haftada baba adayları neler yapmalı
Bu dönemde baba adayları anne adaylarına her zamanki gibi yardım etmeli onları dinlemeli ve moral vermelidir ayrıca bu dönemde anne adaylarının rahim ağzı yumuşayıp genişlemeye başlamasından bu dönemde eğilme,ıkınma gibi hareketleri yapmak anne adayları için çok riskli olacaktır bu yüzden baba adaylarımız anne adaylarımızı sürekli takip etmeli ihtiyaçlarını temin etmeli ve ağır bir şey kaldırmasına izin vermemeli yada eğilme hareketlerinde yardımcı olmalıdırlar.