31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi

Fiziksel-zihinsel-duygusal  gelişim

3 tekerlekli bisiklete bisiklete biner, bisikleti artık pedal çevirerek kullanabilir. Merdiven çıkarken iki ayağını kullanır tek ayak üzerinde bir süre durabilir, kısmen kendisi giyinebilir söylenince gidip ellerini yıkayabilir, kalemi güzel tutar, yatay, dikey (düz çizgi, yan çizgi) net olarak çizebilir, daire çizebilir.

Renkleri eşleştirmeye başlar. Çocuğunuz boncukları bir ipe dizebilir. Eğer  bilmiyorsa mutlaka adını ve soyadını öğretin. Çoğul kullanmaya başlaması gerekiyor. 300 sözcüğü vardır. Olayları anlatır yaşını ve cinsiyetini bilir,  3 sayı ve 6 kelimelik  cümleyi tekrarlayabilir, 10’a kadar sayabilir. Suçluluk duygusu geliştirir. Sevdiği oyun arkadaşlarına yakınlık gösterir. Oyun oynarken işbirliği yapabilir, oyuncaklarını paylaşır çocuklarla oyun oynar,  kıskançlık belirtileri fazladır, ağlama ve yabancılar yadırgaması azalır, dik kafalılığı yumuşar. Düzeni sever, karanlık ve hayvanlardan korkar.

Tıbbi takip/Öneriler

Muayene: Genel fizik muayene, gelişim
Öneriler: Gündüz  tuvalet  eğitimi en  son 3 yaşta tamamlanmalı   Florlu çocuk  macunuyla diş  fırçalama.  Oyun  grubu  gibi  kreş  alıştırmaları başlanabilir.

Aşıları

Eğer  tamamlandıysa yok. Bazı  doktorlar  Meningokok  aşısını  2  yaş  sonrası  tek  doz  önerebilir.

31 AYLIK BEBEK

Duygusal Durumların Farkında Olmada Artış

Bu dönemlerde çocuklar etrafındaki insanları nasıl  harekete geçireceklerini  çok  merak  ederler. Çocuğunuzun diğer insanların ruh hallerini merak ettiğini, komşunun niye kızgın olduğunu veya babanın niye üzgün olduğunu bilmek istediğini görürsünüz. Anlayacağı  bir  dille bir açıklama yapmayı denemeniz, çocuğunuzun duyguların normal olduğunu ve bunun hakkında konuşmanın doğru olduğunu anlamasına yardımcı olur.

2-3 yaşları arasında çocuğunuz sevgi ve güven gibi temel duygu kalıplarını oluşturmaya başlayacaktır. Sizin ve diğer aile üyelerinin onu gözettiğini ve onun tarafında olduğunuzu bilmektedir. Bu önemli kavramları ilk bir iki yılda sizin ona olan davranışlarınız sayesinde öğrenmiştir. Ona sevgi gösteriniz, onun ihtiyaçlarına cevap vermeniz ve ona güvenli  bir  ortam sağlamanız onun emin ve temelde iyimser bir çocuk olmasını sağlamıştır.

Sizi günlük faaliyetlerinizde izleyerek yiyecek alışverişi yapmak, zamanı bildirmek ve ev temizliği gibi günün farklı  yönlerini de anlamaya başlar. Aynı zamanda başkalarına nasıl davranması gerektiğini de öğrenmektedir (sizi de izleyerek). Kibar ve yardımcı bir insan olarak büyümesini sağlamanın en kolay yolu sizin başkalarına ve bilhassa ona bu şekilde davranmanızdır.

Onunla oynamak dünyanın nasıl döndüğünü öğrenmesine yardım edecektir. Yaşına uygun oyuncak ve oyunlarla ilgilenmesini sağlayarak, onu zihinsel ve fiziksel gelişim için cesaretlendirin.

Sevecen olun, onu ne kadar sevdiğinizi ve ne ona ne kadar dikkat ettiğinizi gösterin. Ona empati gibi önemli duygusal kavramları öğretmenin en  önemli yolu budur.

32 AYLIK BEBEK

Evde Oynama

Evin günlük işleri sizi sıkabilir fakat onlar çocukların anladığı ve paylaştığı veya taklit ettiği birkaç erişkin faaliyetinden biridir. Başlangıçta çocuk eşyaları ovmak için kendisine de sizinki gibi bir bez parçasının verilmesini ister. Daha sonra o yemek pişirme, temizlik ve çocuk bakımı gibi ev içi görevlerinde de erişkin bir gibi hissetmek isteyecektir. Herhangi bir oyun grubu ve çocuk yuvasında “ev köşesi”  veya “mutfak köşesi” çocukların  en  çok  sevdikleri  bölümlerdendir. Çocuğunuz evinizin bazı eşyalarını istese de, onlar onun için çok büyük olup, onun daha kolay  başa çıkılabileceği  boyutlarda, bu eşyaların oyuncak olanları  da  vardır.

Yumuşak tüylü hayvan oyuncaklar ve oyuncak bebekleri çok bebekçe her yaşa ve cinse uygun değil diye reddetmeyin. Genelde  çocuğunuz hayali  arkadaş  oyununun  bir  başka  çeşidini  de kişileştirdiği bu bebek  veya  hayvanlarla oynayacakıtr.    Çocuğunuz onları katı disipline sokmaya uğraşır, sizin  bağırdığınızdan fazla bağırır ve hatta oyuncağa şaplak atarsa şaşırmayın. Çocuklarınız kendilerini yetişkin yerine koyarken ebeveynliğin sevimli yönleri yanında çileden çıkaran taraflarını da deneyebilir. 

Hayali Oyunlar ve Taklit

Hayalil oyunun en önemli çeşitlerinden biri başkası olmak – rol yapmaktır. Çocuğunuz sizin ev içi rolleriniz yanında gözlediği hemen hemen herkesin rollerini deneyebilir. Giyinmek de bu gibi oyunlara yardımcı olur fakat çocuğunuz hiçbir zaman “itfaiyeci” veya “hemşire” cinsinden giyinme eşyalarını ne isteyecek ne de ihtiyaç duyacaktır. Bunun yerine en azından karakterini belirleyecek sahne donanımına ihtiyacı olacaktır. Onun  birilerini  taklit  edebilmesi için eski  bir  çantanızı, ceketinizi,   gözlüğünüzü  veya şapkanızı  onun  kullanımına  sunabilirsiniz. Aksi halde çocuğunuz uygun sahne donanımı yaratabilmek  için  sizin çok sevdiğiniz pahalı bir çantanızı veya  gözlüğünüzü  kullanarak  belki  de  zarar  vererek  istenmeyen  sonuçlar  doğurabilir.  Mesela  bir ceket yetişkinliği simgelemesi bakımından onu  çok  eğlendirebilir . Bir el çantası yetişkin bir bayanı simgeleyecek veya bir  evrak  çantası taşımak kendini baba gibi hissetmesini  sağlayacaktır. Bu  tür  sanal  oyunlar  hem  onun  hayal  gücünü  genişletir,  hem  de  gerçek  hayat  hakkında  daha  kolay tecrübelenmesini  sağlar.

Müzik

Ritm duygusu aslında her çocukta doğuştan vardır, fakat müzik hissi öğrenilebilir de. Çocuğunuzla beraber çocuk müzikleri yanında, beğendiğiniz her türlü müziği dinleyin. Dans edin, marş söyleyin, müzikle birlikte  el  çırpın; her  şekilde  müziği  duymasını  ve ondan  hoşlanmasını  sağlayın Melodinin yükseliş ve düşüşünü çocuğunuzun hissetmesine ve onu vücuduyla tatmasına yardım edin. Tanıdık bir şarkıyı söylemeye başladığında,  diğer enstrümanlar için de hazırdır. İki tencere kapağı veya bir tambur enstrüman olarak kullanılabilir. Fakat çocuğunuzun gerçek tonlama yapacağı bir müzik aletine de ihtiyacı olabilir. Varsa bir piyanonun tuşlarına veya bir gitarın tellerine dokunmak, birlikte çıkan sesi taklit etmek çok eğlenceli olabilir. Bu tür müzik aletleri evde yoksa çocuklar için hazırlanmış çok da profesyonel olmayan ufak bir elektronik klavye de aynı işi görebilir.

Televizyon ve Video

3  yaşndan  önce  ekranın  hşçbir  türüyle  çocuk  tanıştırılmamalıdır. Televizyonun  fazlası çocuğunuzun dış  dünya ile  ilişkilerini  bozar, çünkü onları ikinci plana atar. Onu içine çekerken beklemek yerine (çocuğunuza okurken yaptığınız gibi) o sürekli devam eder ve çocuk kaybolur. Televizyon ekranına yapışık olan çocukların çoğu onu seyretmemektedir, fakat daha ziyade ses, renk ve hareket ile hipnotize olmuşlardır. 3-4 yaş çocukların da  anlayabileceği yeni fikir, kelime ve şarkılar öğrenebilecekleri programlar veya  onları  eğlendirebilecek  çizgi  filmler uygun  olabilir.Fakat bilhassa siz veya çocuğa bakan kişinin de birlikte seyretmesi  koşuluyla. Hiçbir  zaman TV  çocuk  bakıcısı  değildir,  orada  öğreneceği  şeylere  mutlaka  sizin  de  bir  katkınız  olmalı, TV  sizin  yerinizi  almamalıdır.

Çizim

Çocuğunuz çizmeye başladığında yazmak için ilk aşamayı gerçekleştirmiş olup bu ilk aşama bile birçok çocuk için çok zor gelebilir. Onun için bir kediyi veya onun istediğini çizerek ilgisini çekin. Avucunda tutmayı başarır başarmaz ona boya kalemleri ve büyük (en az A3 veya bir gazete kağıdı büyüklüğünde) boş kağıtlar temin edin. Kaplama kağıt ruloları ucuzdur. Kullanılmış bilgisayar kağıtlarının temiz yüzleri idealdir. İşaretler yapabileceğini ve zamanla çiziştirebileceğini ona göstermeye yardımcı olunuz.

Boyama
Bu yaşlarda kağıda boya sürmek çok  sevilir. Çocuğunuzun herhangi bir şeyin resmini yapmasını beklemeyin. O sadece bir resimdir. Parmak boyama: Parmaklarını boyamak çocuğunuzu rahatsız etmiyorsa en iyi boyama parmak boyama ile yapılır. Bu, onu bir fırçayı kontrol etme zahmetinden kurtarır ve onun ile bu kalın renkler ve dönen desenler arasında bir engel olmadığı hissini pekiştirir. Su veya çamurla oynuyormuş gibi onu ve yerin veya masanın etrafını toparlayın,  gerekiyorsa  büyük  bir  çarşaf koyun . Bir palet veya tabağa bir çok rengin her birinden biraz koyun, onu bir kağıdın üzerine dikip koyu bir damla boyayı sürmesini, karıştırmasını ve karışımdan hangi renkler çıkacağını görmesini sağlayın.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, “Yaramaz Çocuk – Hiperaktif Çocuk”, “Çocuklarda İştahsızlık” ve Çocuk Eğitimi ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.

 

33 AYLIK BEBEK

Yazma

Çocuğunuzun ilk yazma denemeleri  tabi ki kelime ve cümlelere benzemeyecektir, fakat onun il karalamaları, çizgileri ve çizimleri harfleri, sayıları öğrenmesine yardımcı olacak ve belki de ileride bir gün  “Muhteşem Hikaye”yi yazmasını sağlayacaktır.

Sizin Rolünüz

Her yeni becerisinde olduğu gibi, sizin işiniz cesaret ve destek vermek, bu durumda da ihtiyaçlarını temin etmektir. Karalamaya ilgi göstermeye başladığında elinizde pastel boya(mum kalem) ve kağıt bulunduğundan emin olun. (Kurşun kalem ve tükenmez kalemden sakının, çünkü onlar çok fazla sivri olup, üzerlerine düşülmesi veya yanlışlıkla yüze batması sonucu zarar verebilirler). İstediği sıklıkta karalamasına müsaade edin, sadece sıkıldığında ara verin. Çocuğunuzun yaratıcı olmasına müsaade edin. Evinizin içinde kirletebileceği bir alanı ona ayırın. Onun sanatsal yeteneklerini gökyüzü, çimenler ve yağmur gibi bazı şeyleri çizerek göstermesini isteyebilirsiniz.  Çocuğunuza sanatsal denemlerini önündeki kağıtla sınırlı tutmasını söyleyin, gerçi siz ne kadar tembih ederseniz edin, o yine de duvara (ya da yerlere veya yepyeni kitabınıza da birşeyler  yapabilir. Dolayısı ile  arada  bir temizliğe hazırlıklı olun, bu amaçla duvarlarda silinebilir boyaları tercih edin. Ama elindeki kalemlerini yemesine müsaade etmeyin.

Oyuncaklar

Çocuklar enerjik küçük insanlardır, dolayısı ile oyuncaklarının ve aktivitelerin  onun enerjisini dışa  vuracak  şekilde olmasına özen gösterin. Aynı zamanda onun gelişen zihnini zorlayıcı oyuncaklar seçiniz.

Binilen oyuncaklar: Çocuğunuz hala üç tekerlekli bisiklet gibi yürütülebilen tekerlekli oyuncakları sevecektir (Pedal ile hala başa çıkamıyor  olsa  da). Bisiklet seçerken dengesinin iyi olmasına  dikkat  edin.

Toplar: Çocukların en  sevdiği oyuncaklardır,  hele de topları hedeflere atmayı  çok severler. Mesela, bir kağıt çöp sepetini pota olarak kullanabilir ve yakın mesafeden kimin içine daha çok atış yapabileceğini gözleyebilirsiniz. Veya bahçede iki kale hazırlayıp çocuğunuzun bir çeşit futbol oynamasını sağlayabilirsiniz.

Vurmalı aletler: Bu yaş müziğin dansı, dönmeyi, zıplamayı ve hatta bağırmayı çağrıştırdığı bir yaştır – dolayısı ile orkestraya bir tambur, bir davul veya ritm çubukları katarak niye katkıda bulunmayasınız ki? Farklı tip müzikler çalmayı deneyin ve çocuğunuzun size katılmasını sağlayın.

Elbiselerin giyilmesi: Hayali oyun şimdilerde başlar. Giyecekler için bir çekmece veya bir kutu ayırın ve onu gömlek, şapka, ayakkabı ve hayali birisini taklit  edebileceği eşyalarla doldurun. Hiçbir amacı olmasa da, sadece onları giyip çıkarmak bile  iki-üç yaşındaki çocukların çok hoşlandığı bir şeydir.

Çocuk boyu ev eşyaları: Canlandırma oyunları için oyuncaklar gerçekçi olmalıdır. Dolayısı ile birkaç takım kap-kacak, tencere ve plastik yiyecek satın alın. Bir masa ve sandalyeler ayarlayarak çocuğunuzun çay partileri ve akşam yemekleri vermesini sağlayın. Küçük bir süpürge, hatta oyuncak pilli bir süpürge edinerek temizliğin de bir eğlence olmasını sağlayabilirsiniz.

Yapım oyuncakları: Çocuğunuz bu dönemlerde  inşaata meraklı olabilir. Büyük Le blokları veya birbirine geçmeli parçalardan oluşan oyuncakları artık  düşünebilirsiniz. Çocuğunuz muhteşem otobüsler, trenler, çiftlikler, evler ve daha bir çok şey inşa edebilir.

Yap bozlar: Çocuğunuzun yeni el becerileri yeni birçok oyunu da oynayabilir hale gelmesini sağlamıştır. Birkaç kabı kolayca iç içe yerleştirebilir, 4-5 parçalı  yap bozları çözebilir, plastik bir evin kapısını plastik anahtarla açabilir, dantel, önlük ve toka takılı bir oyuncak bebeği soyup giydirebilir.

Konuşma

Son olarak, çocuğunuzla mümkün olduğu kadar konuşun ve ona kitap okuyun. Ne kadar fazla konuşma duyarsa beyni o kadar fazla gelişecek ve uzun vadede yazma dahil her türlü iletişim becerileri bundan fayda görecektir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96