Bu en sonunda iste bütün çocuk sahibi olma çabalarının karşılığını bulup bulmadığını öğrendiğiniz bir dönem . Bu haftanın ortasından başlayarak sonlarına doğru, ev ortamında uygulanan gebelik testlerinden az çok doğru ölçüde sonuçlar elde edebilmelisiniz.
Döllenmiş yumurta (zigot olarak bilinir) rahmin duvarına gelir ve yerleşir göbek bağı oluşumu meydana gelmeye başlar.
Bebeğinize neler oluyor
Gebelikte 4. Hafta döneminde vücudunuzun size fark ettirmesi en olasıl en önemli şey, adetinizi kaçırdığınız gerçeği olacaktır. (Tabii, eğer döngünüz düzensiz periyotlarda ise; adetinizin olmama nedenini düşündüğünüzden çok daha farklı olabilir.)
Döllenmiş yumurta rahminize ulaşıp girdi ve artık hızlıca embriyo oluşmaya başladı.
Anne Adayının Aklından Geçenler
Anne adayı ikinci bir gebelik testi uygularken ve tüm gebelik testi çağrı merkezlerinden, pozitif neticenizi gerçekten pozitif olup olmadığını doğrulamak için yardım isterken kendinizi bulabilirsiniz. Şayet ilk dafa hamile kalan biriseyniz; geride bıraktığımız bir kaç ay süresince okuduğunuz bütün çocuk sahibi olma teorisinin gerçekte işe yaradığına inanmakta hala biraz zorluk çekebilirsiniz.
Sinir sistemi, kaslar ve organlar gebeliğin 4. haftasında maydana gelmeye başlar. Plansenta, sizin sisteminizi embriyonun amniyotik sıvısı ile bağlar, ve bunun anlamı bebeğiniz şekilleniyor ve yerleşiyordur.
Bebeğe Neler olur Bu Haftada
Gebelik testi sonucu pozitif olduğu vakit, gebelik oluşumunun ilk iki haftasını tamamlayarak geride bırakmış oluyorsunuz ve oldukça hareket içeren iki hafta diyebiliriz. Bebeğiniz hızla büyüyor ve büyüklüğü her 24 saatte iki katına çıkmış oluyor. Alexander Tsiaras and Barry Werth’in From Conception to Birth: A Life Unfolds(Doubleday, 2002), kitabında anlattıkları gibi şayet bebeğiniz hamileliğinizin geri kalan kısmında da aynı hızda büyümei sürdürseydi; dünyaya geleceği gün güneşten daha büyük olurdu
Tabii, bu evrede bebeğiniz herşey; fakat bir dev de değil- uzunluğu 0.36 ile 1 milimetre arasında; ama bebeğinizin bu mikroskopik büyüklüğüne kanmayın: bebeğiniz şu durumda bir insan gibi görünmuyor olabilir ama vücut sistemlerini maydana getirmek için bütün alt hazırlıklar tamamlanmış durumda.
Gebelik Testi Zamanı Geldi
Hamileliğin şu andaki evresinde aklınızda büyük ihtimalle gebelik testi yapmak gibi bir fikir vardır.
Ne kadar erken evde bir gebelik testi yapmalıyım?
Şayet aklınızda hamile olduğunuza dair şüphe varsa; en yakın zamanda çabukçak bir gebelik testi almanızda fayda var. Bunun en büyük sebebi ise,sizin ve bebeğinizin gebeliğin ilerleyen aylarında olabilecek en iyi bakımı alacağınızın bir garantisidir.
Konu hamileliği doğruklama olduğu için önünüzde iki temel yol var: kolayca alınabilen ve uygulanabilen, evde yapılan bir gebelik testi yapmak ya da bir hekime başvurarak gebeliğinizin doğrulanması için bir randevu almak bana kalırsa ikincisi en iyisi ve garantisi.
4 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
4 haftalık gebelikte karın şişer mi? Diye merak ediyorsan, hayır, şişmez! Bu dönemde hamile olduğun hiç belli değildir. Çünkü henüz kilo almadın ve dış görünüşün değişmedi. İçinde sadece minik bir haşhaş tohumu olduğunu düşünürsek zaten karnının şişmesini bekleyemeyiz.
Halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı salya artışı, ağızda metalik tat, sık idrara çıkma, kasık ve karın ağrısı, hafif kanama veya lekelenme gibi hamileliğin erken dönem belirtileri 4 haftalık gebelik şikayetleri arasında sayılabilir.
Her hamilelik birbirinden farklı seyreder. Her hamile kadın, hamilelik semptomlarını aynı anda ve aynı düzeyde yaşamaz. Bunları unutma ve bu konuda endişe duyma. Aklına takılanları doktorunla konuşmaktan sakın çekinme. Sana en doğru bilgiyi o verecektir. Peki, hamileliğin 4.haftasında anne adayı neler yaşar? Daha doğrusu neler yaşama ihitmali vardır ve vücudunda neler olur?
- Kalp ve dolaşım sistemi: Vücudun bebeğe oksijen ve besin taşımak için hemen daha fazla kan üretmeye başlayacak. (Artışın en fazla olduğu dönem gebeliğin dolaşım sistemine aşırı baskı yaptığı ilk 12 haftalık dönemdir.) Artan kan akışına ayak uydurmak için kalbin daha sert ve hızlı atacak, nabzın da dakikada 15 fazla atış yapacak. Gebeliğin ilk döneminde kendini bu kadar yorgun hissetmenin, akşam yemeğinden sonra hemen yatağa gitme isteğinin ya da gün içinde şekerleme ihtiyacının sorumlusu işte bu değişimlerdir.
- Göğüsler: Gebeliğin ilk fiziksel değişimlerinden biri göğüslerde yaşanır. Göğüslerin hassaslaşır, acılı ve ağrılı bir his verebilir. Her zamankinden daha dolgun ve ağır gelebilir. Bu değişimlerin sebebi artan östrojen ve progesteron üretimidir. Yani bütün suç hormonların!
- Rahim: Rahmin hızlı değişimler geçiriyor olduğuna şaşmamak gerekir. Çeperi kalınlaşır ve buradaki kan damarları bebeği beslemek için gelişir.
- Rahim ağzı: Bebeğin dünyaya adım atacağı kapı olan rahim ağzı daha şimdiden yumuşar ve renk değiştirir.
- Duygular: Duygularının karmakarışık olacağını bilmelisin. Gebelik heyecanlı, sıkıcı, tatmin edici, aşk dolu ama endişe verici bir şey olabilir. Hatta bazen tüm duyguları aynı anda yaşatır. Bazısı rahatlatan bazısı huzursuz eden bambaşka ve yepyeni duygular da yaşayabilirsin. Duygu durumundaki değişikliklere hazırlıklı ol. Kendine yüklenme ve içinden geldiği gibi davran.