Çocukların Bilmesi Gereken Görgü Kuralları

Ebeveynler çocuklarının narin ve nazik bir biçimde büyümesini ister ve bu doğrultuda “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “lütfen” ve benzeri terimler kullanarak kibar bir çocuk yetiştirmek istemektedirler. Bu denli kibar bir çocuğu yetiştirmek bu kadar da zor değil aslında, yeter ki görgü kuralları üzerine çocuğunuzun gelişimini sağlamak. Çocuk gelişimi üzerine yapılan bu uygulamalar sayesinde çocuğunuzun ev içi ve dışarıda ki görgü kurallarına uyum sağlamasında yardımcı olabilirsiniz. Aslında zor bir işlem gibi görünse de finalde çocuğunuzun nezaketli ve kibar bir birey olarak yetişme evresini gördüğünüzde emeklerinizin boşa gitmediğini görmüş olacaksınız. Görgü kuralları yetişkinlerde olabildiği gibi, çocuklarda da olası bir gereklilik olmaktadır. Çocukların bilmesi gereken görgü kuralları üzerine sizler için özenle hazırladığımız bilgileri hemen konumuzun devamında sizlerle paylaşıyoruz.

EV İÇERİSİNDE GÖRGÜ KURALLARI

-Ebeveynler kendi aralarında konuşurken gizliden dinlememesi, laf taşıma ve birinin arkasından gıybet etme gibi konuşmaları yapmasına izin vermeyin.

-Anne ve babasına teşekkür etmeyi ve buna dayalı olarak isteklerde bulunurken kibar bir biçimde dilemesini sağlayın.

-Kendisine yemek hazırlayan anne, baba veya bir başka aile bireyine teşekkür etmesini sağlayın.

-Yemek esnasında ağzında lokma bulunurken konuşmamasını ve ağzındaki lokmanın bitmesini öğretin.

-Tüketim yapılan yani mutfak veya yemek yenilen yerlerde saçlarını taramamasını öğretin.

-Hapşırma veya esneme gibi istem dışı hareketlerde ağzını kapatarak nezaketli biri olmasını sağlayın.

DIŞARIDA GEREKEN GÖRGÜ KURALLARI

-Birine çarpma durumunda “afedersiniz” demeyi kendisine öğretin.

-Dışarıdaki hayat yelpazesinde teşekkür etme ve lütfen kelimelerini sıklıkla kullanmasını sağlayın.

-Fiziksel olarak rahatsızlığı bulunan arkadaş veya çevrede yer alan insanlarla asla dalga geçmemesini kendisine belirtin.

-Okulda veya dışarıda oynadığı oyunu kaybedince üzülmemesini sağlayın ve bu hayatta kazanma kavramı kadar mağlup olmanın da değerini kendisine hissettirin.

-Dışarıda, okulda veya apartman içerisinde arkadaş yada büyüklerine kapıyı tutmasını ve elinde ki yükünün bir kısmını alarak kendisine yardım etmesini öğretin.

-Gereksiz veya çöp olarak bilinen atıkları her daim çöpe bırakmasını söyleyin. Bu duruma dayalı olarak gittiği bir misafirlikte ardında hiçbir şekilde çöp bırakmamasını tembihleyin.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96