Gebelik dönemlerinde meydana gelen bel ağrılarınız bu dönemde artacaktır eklemlerin ve bağların çözülmesine neden olan hormonların değişime uğraması ile aynı zamanda rahmin hacminin artması ile bel ağrılarında bir yükselme gözlemlenebilir bu ağrıları hafifletebilmek için dik bir şekilde durmaya çalışın sizin için bu belki biraz zor olacak ama bel ağrınıza iyi gelecektir,aniden ve sert bir şekilde hareket etmemeye dikkat edin,yatarken yada oturur pozisyondayken destekleyici yastıklar kullanılmalıdır.
Gebelik dönemlerinde gelişebilecek olan önemi büyük olan gebelik zehirlenmeleri (pre-eklampsi) adı verilen zehirlenmeye dikkat etmekte fayda vardır bu zehirlenme belirtileri şunlardır; sabah saatlerinde meydana gelen ellerinizde,ayaklarınızda ve yüzünüzde normalden fazla bir şişme var ise, çok seri hızlı bir biçimde kilo artışınız varsa,görme bozukluğunuz varsa,sık tekrar eden baş ağrıları varsa, yüksek tansiyon probleminiz varsa mutlaka uzm doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Gebelik döneminiz boyunca her gün düzenli olarak tansiyonunuzu ölçmeli ve çıkan sonucun 140\90 değerinin altında olmasına dikkat edilmelidir.
Bebek hızlı bir şekilde büyüdüğü için anne adayı artık zorlanmaya başlayacaktır kaburga bölgelerinde ve karın bölgesinde ağrılar başlayabilir. Bu haftadan itibaren iyi dinlenmeli,bol dinlenmeli kendinizi zorlayacak işlerden uzak durmalı ve uyurken sizi rahat ettirecek pozisyonlarda uyumalısınız. Bu dönemde kaburgalar ile böbrekler arasında uterusu hissetmeye başlayacaksınız. Gebelikte çok sık görülen ayak krampları,bacak krampları,sırt ağrısı ve vücudunuzun alt kısmında bir bası hissedebilirsiniz. 26. Haftada sert bir biçimde oluşan karında sertlik hissedilebilir. Rahim de kasılma ve gevşemeler gerçekleşir bu gevşeme ve kasılmalar bir takım doğuma hazırlıktır kasılmalarınız bir saat içerisinden dörtten daha fazla ise uzm doktorunuza başvurmak gerekir bu kasılmalarda ki çoğalma bir erken doğum habercisi olarak yorumlanabilir.
Gebelikte 26.haftada bebeğiniz
Bu dönemde bebeğiniz göz kapaklarını açıp kapayarak hareket ettirir ve hisseder. Gözün retina tabakası denilen kısım oluşur ve göz rengi de oluşmaya başlamıştır ama göz renginin tam rengi doğum gerçekleştikten birkaç ay sonra oluşmaktadır. Doğum esnasında nefes almayı sağlamak amaçlı akciğerlerde sür faktan üretimi gerçekleşir buda hava keseciklerinin ceperlerinin yapışmasını engellemiş olur çünkü her nefes alışında keseciklerin içi hava ile dolmaktadır.
Bebeğin hareketleri tamamen hissedilir bir hal almıştır ve bebeğin cilt altında yağ birikmesi sonucunda deri kalınlaşır. 26.haftada bebekte dokunmaya karşı beyin ile yanıt vermeye başlarlar,yaptıkları hareketleri isteyerek ve bilerek bilinçli bir şekilde yaparlar. Dışarıdan gelen sesleri net olarak duyarlar ve çok fazla gürültü,ani ses gibi olaylarda irkilerek yanıt verirler anne adayları bu tür yüksek sesli yerlerden uzak durmalıdırlar.
Cilt altındaki kılcal damarlar sebebi ile cildi kırmızı bir haldedir ve cilt hala kırışıktır,el tırnakları da gözlemlenmeye başlanır.
Ultrasonografide incelendiğinde bebeğiniz kasları yardımı ile solunum işlevini yapmaya devam eder bu yapılan yapılan nefes hareketleri sayesinde akciğer gelişimi hızlanmış olur. 24 haftalık bebeğinizin boyu 34-36cm arasında seyrederken kilosu ise 800gr ağırlığa ulaşmış durumdadır. 7 aya gelene kadar amnios sıvısında ki artış haftalık olarak 50ml seviyesinde artmış olur.
Bebek için en iyi pozisyon olan sol yan pozisyonda yatmaktır çünkü bu pozisyon kan dolaşımını arttırarak rahme kan akımında artışı sağlar bu pozisyon bebeğiniz için en sağlıklısıdır.
Bu dönemde bebeğin hareketleri çok daha güçlü orantılı ve koordineli olacaktır.
26. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Zaman çok çabuk geçiyor. 2.trimesterın sonuna yaklaşıyorsun. Hamileliğin üçte ikisi geride kalacak. Bebeğine kavuşmana uzun bir zaman kalmadı.
Bu hafta rahmin göbek deliğinin üzerinde 6 cm ve pubik simfizden yaklaşık 26 cm ölçülüyor. 40 haftayı ikiye bölersek, hamileliğin 2.yarısında her hafta 1 cm büyüyecek. Eğer besleyici, dengeli bir yeme planını takip ediyorsan, 26 haftalık gebelik kilo alımı ile birlikte toplam 7.2 ila 9.9 kg arasında kilo almış olmalısın. Unutma eğer normal kiloyla hamile kalmış bir anne adayı isen hamileliği toplamda 11-14 kilo aralığında bitirmen en idealidir.
Rahmin, plasenta ve bebeğin büyüdükçe kilon da artar. Sırt ağrısı, pelvisteki baskı, varisler, bacak krampları ve baş ağrıları gibi sorunlar daha sık ortaya çıkabilir. Dinlenirken sol tarafa yatman bebeğin için en iyi dolaşımı sağlar. Gün içinde sol tarafına yatıp dinlenirsen şişme problemleri çok fazla yaşamazsın.